Thursday, June 10, 2010

Bingkisan Rasa

Selesai solat maghrib tadi, saya keluar dengan hajat untuk mengisi perut yang kelaparan setelah seharian suntuk bertungkus-lumus dipejabat, dunia memang melalaikan.

Saya keseorangan sedang menjamah nasi ketika telefon bimbit saya berdering. Satu pesanan ringkas daripada seorang sahabat sampai kepada saya yang isinya menyatakan begini

"baru saja dapat khabar dari Dompet Dhuafa : ambulan Team Mer-C yang membawa doktor dari seluruh dunia menuju Palestin dibom Yahudi laknatullah, 19 orang syahid, 12 orang doktor Team Mer-C belum ditemukan. Mohon doanya dari semua mu'min / mu'minah. Dari : DDR & Dr. Jose Rizal."

Apa salah mereka-mereka yang berniat untuk membantu warga Palestin yang sangat memerlukan disana sehingga diperlakukan sebegitu rupa?

Apakah pula hak Yahudi keparat untuk melakukan tindakan seperti itu? apa justifikasi mereka? siapa yang membenarkan mereka berbuat sedemikian?

Kenapa pula tiada tindakan untuk menyekat kezaliman tersebut dari mana-mana pihak? dimana badan hak asasi sedunia? tidak sanggupkah mereka bertempik marah untuk perkara ini? apakah yang telah berlaku kepada dunia kita pada hari ini?

Saya baru menjamah setengah pinggan dari makan malam saya, dan selera saya terhenti disitu.

3 comments:

[S]itie [B]Um [B]Um said...

Tergamam... =(

SUXX said...

sudah kerja pejabat?
wah lama tak singgah sini.

bokbon said...

sitie
apa sangat la yang kita boleh buat.

suxx
latihan industri, gua pun dah lama benar tak menulis sini.