Thursday, April 2, 2009

Kereta Dan Motosikal

Kereta engkau hebat berkilat.
Motosikal aku cabuk berhabuk.
Istana engkau berdiri megah.
Pondok aku menanti roboh.


Yang kaya semakin kaya.
Yang miskin semakin miskin.
Yang senang semakin buncit.
Yang susah semakin keding.


Apakah hebatnya kamu menjadi hamba kapitalis?

Sedarlah kamu hanya anjing, anjing yang juga dihenyak semahunya oleh manusia yang rakus bertuhankan syaitan.

*****

Amacam ayat kat atas tu, agak-agak kalau gua hantar ke utusan ni, dia siar tak dalam akhbar dia? Haha.

Sebenarnya yang kat atas tu bukan gua yang tulis, mat yen yang tuliskan. Saja dia bagi kat gua, boleh tahan juga mat yen ni memaki kan.

“amik nih, gi update blog nuh!” gitu la lebih kurang ayat mat yen.

Sayang jugak mat yen kat gua kan, tengok blog gua dah agak berhabuk, lama tak berusik, dia perah otak ketuk jari atas kibod nak taip sesuatu untuk gua. Sayang mat yen, auww!

Sebenarnya kadang-kadang gua sampai terlupa yang gua ni sebenarnya ada blog dan cuma bila ditanya mat yen, “bila nak update blog?” baru gua cepat-cepat tersedar dan ingin kembali ke pangkal jalan. Moga Tuhan merahmati gua.

Haih!

Semester akhir, sangkaan gua yang semester ni gua boleh goyang kaki sememangnya meleset sama sekali. Kelas kurang, tapi dia punya tugasan dengan projek akhir tambah dengan tarikh submit memang macam haram, kalah orang nak pegi perang.

Itulah sebabnya gua jadi terlupa yang gua ada blog ni, haha..

Tapi jika diizinkan Tuhan, selesai semua yang tengah sedap membelenggu gua ni, gua akan kembali aktif menulis macam dulu-dulu. Memaki-maki apa yang tak puas hati, mencarut-carut geram tanpa perlu fikir siapa yang peduli dan memberontak untuk memuaskan hati, ah rindunya waktu dulu-dulu.

Tapi sebelum semua itu, mari sekali lagi doakan gua agar poket gua ni padat berisi duit RM50.00, baru best. Ni tak, esok pun gua belum tentu dapat makan ke tak dapat makan.

Haih!

6 comments:

Anonymous said...

:)

srikandi said...

hahahhahah..tu lah pasal..igtkan sem ni sem honeymoon.tp ntah pape..fenin2..alahai..kesian,mesti makin kurus dah ni..kui3..meh cni ah,nak belanja kat dining ngan duit subsidi..hahah..

ada jgk org rindu zaman memaki hamun,mengutuk2 ye?hahhahah,,xngaku jiran ah!

bokbon said...

anon
gua tahu lu mat yen, hehe..

srikandi
Ceh duit subsidi nak buat apa, haha..
mana ada makin kurus, asyik ada orang sponsor makan je, haha!

zhana zulkifli said...

memang pun

Anonymous said...

koya ore blanja teh..sapola bdk malang tuh..
hmm..bleh jdi pemberontak no.1 dunia awk nih..salhan, meh cni wallet tuh nk isi duit..he3

Anonymous said...

koya ore blanja teh..sapola bdk malang tuh..
hmm..bleh jdi pemberontak no.1 dunia awk nih..salhan, meh cni wallet tuh nk isi duit..he3